Je winkelwagen is momenteel leeg!
Steeds meer bedrijven investeren flink in storytelling. Het Belgische bedrijf Codabox is een van hen. De storytelling van Codabox kan veel bedrijven inspireren.
Ik kende Codabox eerlijk gezegd enkel via onze boekhouder. Codabox zorgt er onder meer voor dat bankverrichtingen van bedrijven automatisch bij hun boekhouders terechtkomen.
Bij elke bankverrichting die we bij Verhalenmakers doen, komt er ook in onze mailbox meteen een melding van Codabox. Fijn vooral als het inkomende betaling is ๐.
Spannend dankzij storytelling
Het heen en weer sturen van betalingsinformatie is op het eerste gezicht geen opwindende materie. Maar op zijn website maakt Codabox er toch iets spannends van. Dankzij storytelling.
Ik noteerde de link van de website daarom meteen: hier zat een blogpost in, want de storytelling van Codabox kan veel bedrijven inspireren. Drie zaken vielen ons namelijk meteen op.
1. Codabox zet in op klantverhalen
Codabox zet op zijn website volop in op klantverhalen. Onder de rubriek Onze klanten vinden we niet alleen de obligate opsomming van de klanten van Codabox, met hun even obligate logo’s. Enkele belangrijke klanten vertellen er ook hun verhaal. (Die pagina heeft in zijn url trouwens “customer-stories” staan.)
De klant vertelt telkens hoe die met een van de Codabox-producten werkt. De klant wordt op die manier een ambassadeur voor zijn leverancier.
2. Medewerkers zijn de echte helden
Een klantverhaal bij Codabox klinkt niet als: “Bedrijf X gebruikt ons product.” met dan wat technische details over het product erbij (zoals je helaas zo vaak ziet).
De naam van een bedrijf is abstract, daar kan niemand zich meteen iets bij voorstellen. En storytelling draait op de eerste plaats om verbeelding (dat lees je ook onder tip 4 van 6 tips van deelnemers aan de opleiding storytelling).
Codabox noemt de medewerkers bij naam en laat hen ook aan het woord. Ook op de foto’s bij de verhalen krijgen ze een prominente plaats. Daardoor kijk je ineens achter de schermen van de klant. De klant komt tot leven. En daarmee ook je eigen website. Je verkoopt geen producten aan bedrijven, je verkoopt oplossingen aan mensen.
3. Focus op obstakels
De verhalen die de medewerkers van de klant vertellen, zijn geen hoera-verhalen. Ze komen niet op de eerste plaats zeggen hoe fantastisch Codabox wel is, want dan vertel je geen verhaal maar doe je een promopraatje.
Nee, de klanten vertellen hoe het er bij hen aan toe gaat, hoe ze werken, en vooral: op welke problemen ze botsen. En obstakels zijn cruciaal in storytelling; daarom hebben ze ook een centrale plaats in ons Story Design Canvas.
In het verhaal van Josรฉ Brosteaux bijvoorbeeld lezen we dat sommige klanten van zijn boekhoudkantoor hun coda-bestanden niet op tijd doorstuurden, waardoor kostbare tijd verloren ging. Zijn kantoor probeerde enkele digitale tools uit, “maar het ontbrak telkens weer aan constante kwaliteit en nauwkeurigheid. Daarom werkten we er niet graag mee.โ
Voor al die obstakels (tijdverlies en gebrek aan precisie) bood Codabox een oplossing. Veel andere boekhoudkantoren zullen zich goed in Josรฉ en diens obstakels herkennen. En daardoor zullen ze al sneller eens naar de oplossingen van Codabox gaan kijken.
Geef een reactie