Hoe pak je storytelling best aan in social profit en overheid? De deelnemers van de opleiding gisteren zetten zelf enkele tips voor hun collega’s op een rijtje.

De opleiding Storytelling voor social profit en overheid van deze winter zit erop (de volgende opleiding vindt plaats in april). Op het eind van de dag vroegen we de elf deelnemers wat ze meenemen naar hun organisatie. We bundelden de antwoorden tot 7 tips.

storytelling opleiding

1. Storytelling begint bij de voorbereiding

Het succes van storytelling hangt af van een goede voorbereiding. Plan tijd in om de verhalen in je organisatie naar boven te halen; maak er bijvoorbeeld een vast agendapunt van tijdens het wekelijkse teamoverleg. Denk bij elk verhaal ook eerst na over de structuur (zie tip 2).

2. Gebruik het storycanvas

Je publiek heeft niet veel tijd voor je verhaal, het moet meteen weten waar het over gaat, wat de rode draad is, wat het doel is van je held. Gebruik daarom het storycanvas van Verhalenmakers. Het biedt een goed houvast bij de voorbereiding van je storytelling. Je ziet meteen de structuur van je verhaal. En je ziet of het verhaal geschikt is voor je doelgroep.

3. Haal de held uit je doelgroep

Storytelling draait rond identificatie: je doelgroep moet zich met je held(in) kunnen vereenzelvigen. Dat wordt een stuk makkelijker voor de doelgroep als de held(in) uit de doelgroep zelf komt. Als je ouders van kinderen met autisme wil bereiken, vertel dan een verhaal waarin zulke ouders de hoofdrol spelen.

storytelling held
Foto TK Hammonds / Unsplash

4. Kies een held met obstakels

Je hoofdpersoon wordt pas interessant als hij een obstakel moet overwinnen. De ouders van een kind met autisme bijvoorbeeld willen hun kind naar een gewone school sturen maar twijfelen of het kind zich daar wel thuis zal voelen. Het obstakel (de twijfel) geeft je held (de ouders) een droom, een doel (de twijfel wegnemen), er ontstaat een spanningsboog in je verhaal.

5. Je organisatie is niet de held

Daal niet als een deus ex machine neer om het probleem van je hoofdpersoon op te lossen. Hij moet zijn obstakels zelf uit de weg zien te ruimen. Je organisatie kan daarbij hooguit helpen, met een dienst of product waarmee de held zijn probleem kan oplossen. Vermijd bij storytelling zoveel mogelijk de naam van je organisatie te noemen. Laat die naam pas zien na het verhaal, zoals in dit filmpje over Stephanie.

6. Storytelling toont vooral de actie

Storytelling draait rond verbeelding. Je publiek moet zich kunnen voorstellen wat er gebeurde. Toon daarom de concrete acties die je held uitvoert, leg zo weinig mogelijk uit waarom hij die acties onderneemt. Als je iemand interviewt voor je verhaal, moet je vooral voortdurend vragen wat er precies gebeurd is, wat hij precies gedaan heeft. Een regisseur onderbreekt zijn film ook niet om zelf even te komen uitleggen waarom de held zopas iets heeft gedaan.

7. Storytelling als locomotief

Storytelling kun je overal toepassen in je communicatie: in folders, nieuwsbrieven en persberichten, op je website, sociale media en affiches. Gebruik je verhalen daar als een locomotief. Begin met een verhaal, dan krijg je meteen een goede connectie met je publiek. Gebruik die connectie om nadien je “droge” informatie te serveren.

Met dank aan Tanguy Corbillon, Sara Logghe, Bert Eggermont, Karen Bral, Babette Verbrugghe, Nathalie Jennes, Klaartje Brits, Sophie Tuyttens, Aline Daems, Nadescha Turelinckx en Anneleen Cosijn voor de tips.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *