Storytelling op affiches werkt. Op voorwaarde dat alle aandacht naar het obstakel gaat. De affiches van Izimi, de digitale kluis, tonen hoe dat moet.

Je kunt er dezer dagen niet naast kijken. Op straat, in stations, overal kom je de storytelling-affiches van Izimi tegen. Een man kijkt je indringend aan. De donkere achtergrond geeft aan dat het niet om een licht thema gaat.

De quote naast de man bevestigt dat: “Papa is er niet meer. Zoveel gerief in zijn appartement… belangrijke documenten vinden zal maanden duren.”

Storytelling affiche Izimi

Digitale kluis

Izimi is “je persoonlijke en veilige kluis voor het beheren van je belangrijke documenten”, lees je wanneer je naar de website gaat (de volgende stap in de customer journey). Het is een dienst van Fednot, de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Elke Belg kan gratis zo’n kluis aanmaken. Je kan er makkelijk al je belangrijke documenten bewaren: aktes, financiële documenten, persoonlijke documenten, gezondheidsinformatie, alles waarvan je wil dat je erfgenamen die na je dood vinden.

Storytelling op affiches = focus op obstakel

Affiches trekken de aandacht in een campagne. Ze moeten de nieuwsgierigheid prikkelen en ons meestal naar een website lokken.

Als je met storytelling aan de slag gaat op affiches, dan moet je focussen op het obstakel waar de hoofdpersoon mee kampt, op het probleem dat je oplost, en nog niet op de oplossing.

Izimi toont hoe je dat doet: je licht er één quote uit en wijdt die helemaal aan het obstakel. “Papa is er niet meer”, staat op de affiche. “Zoveel gerief in zijn appartement… belangrijke documenten vinden zal maanden duren.”

Nog meer obstakels

Op de startpagina van de website van Izimi vind je nog meer van die quotes, nog meer obstakels:

“Mijn moeder is overleden. Ik heb net ontdekt dat ik een halfbroer heb. Maar hoe vind ik zijn gegevens terug?”

“Ik werd geadopteerd. Mijn moeder vond nooit een goed moment om mij te vertellen over mijn achtergrond. En nu is ze er niet.”

“Mijn partner is overleden en ik weet niet hoe ik toegang krijg tot zijn rekeningen…”

Customer journey van Izimi

Affiches en advertenties spelen een sleutelrol in het begin van de customer journey. Gebruik je storytelling in die affiches en advertenties, dan moet alle aandacht naar het obstakel gaan dat je uit de weg wil ruimen. “Hé, ik heb dat probleem ook”, denkt de potentiële klant. De aandacht is getrokken, de reis is begonnen.

Hoe de oplossing werkt, daarover rep je in deze fase nog niet. Dat doe je in de volgende fase, wanneer je potentiële klant je oplossing gaat overwegen en naar je website gaat.

Op de website van Izimi (en op YouTube) vind je onder meer een explainer-video. Die legt in 3 minuten, stap voor stap, uit hoe de digitale kluis werkt. Ook dat is storytelling. Alle aandacht gaat hier naar de actie(s) die de hoofdpersoon – dat ben ook jij als potentiële klant nu – kan ondernemen.

Videogetuigenissen

Je vindt op de website ook videogetuigenissen van mensen die dankzij Izimi hun probleem hebben opgelost. Die brengen ons naar de beslissingsfase van de customer journey: de potentiële klant heeft nu alle informatie over de app en wil enkel nog social proof. De getuigenissen geven het beslissende duwtje in de rug, zodat men meteen een kluis gaat aanmaken.

Je ziet er onder meer het verhaal van iemand die ontdekte dat zijn vader niet zijn echte vader was.

Toen ook zijn moeder overleed, voelde hij zich helemaal in de steek gelaten. Tot bleek dat zijn moeder alle belangrijke documenten over zijn afkomst in de digitale kluis had bewaard.

De focus ligt in deze fase helemaal op het doel: de hoofdpersoon heeft zijn doel bereikt.

Story Design Canvas van Izimi

Als we een Story Design Canvas van de Izimi-affiches zouden maken, dan zag dat er als volgt uit.

Story Design Canvas Izimi

Fednot – de onderste laag, de company story – richt zich tot mensen met erfgenamen en notarissen. Deze campagne – de middelste laag, de campaign story – richt zich heel nadrukkelijk tot de eerste groep. Hun obstakel is dat ze niet willen dat hun erfgenamen hun belangrijke documenten moeten zoeken. De digitale kluis is daarvoor de oplossing, zegt Fednot.

Het eigenlijke verhaal – de bovenste laag, de content story – heeft telkens een erfgenaam als hoofdpersoon. Onder meer kinderen wier vader pas is overleden. In zijn appartement vinden ze zoveel spullen dat het maanden zal duren voor ze belangrijke documenten vinden, vrezen ze (obstakel). Maar via Izimi – zo gaat het verhaal van de affiche impliciet verder – zal de zoektocht geen maanden duren en zullen ze alle belangrijke documenten vinden.

4 basisingrediënten van storytelling

Elk verhaal telt vier basisingrediënten, daarom telt het Story Design Canvas ook vier kolommen. In elke fase van de customer journey verschuift de focus naar een ander ingrediënt.

De affiches focussen zich vooral op het tweede ingrediënt: het obstakel, het probleem. De website richt zich eerst op het derde ingrediënt: de acties, de oplossing. Nadien, met de testimonials, staat het vierde ingrediënt, het doel, centraal.


2 reacties op “Storytelling op affiches werkt, bewijst Izimi”

  1. Luk Collet avatar
    Luk Collet

    Een ijzersterke blog die elke twijfelaar overtuigt. Geen docent zou de multimediale kracht van storytelling beter kunnen uitleggen. En het Story Design Canvas bewijst eens te meer hoe eenvoudig en krachtig het werkt. Knap!

    1. Rudy Pieters avatar

      Dank je wel, Luc, voor deze fijne reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *