Je winkelwagen is momenteel leeg!
Op Publiek20 in de Gentse Vooruit gaven we dinsdag een sessie Storycanvas. Storytelling in 11 stappen. Dit zijn enkele van de tips die wij toen hebben gegeven.
1. Geen held zonder schurk
Je vertelt iets over een interessante persoon, iemand die iets heel moois heeft bereikt. En toch slaat je verhaal niet aan. Dat komt doordat je hoofdpersoon geen moeite moest doen om zijn doel te bereiken – of jij vertelt het niet, dat kan ook. En dan verliezen we al snel de aandacht. Het wordt pas boeiend als onderweg naar het doel obstakels opduiken. Dat is menselijk. We doen voortdurend dingen met vallen en opstaan. Daarom bevatten drie van de elf vakken van ons storycanvas obstakels.
2. Actie, geen uitleg
Als je hoofdpersoon gaat uitleggen waarom je organisatie zo fantastisch is, dan praat hij als een PowerPoint. Verhalen vertellen is net het tegenovergestelde. Niet vertellen waarom iets gebeurt, maar wat er gebeurt. Het zijn de acties die de verbeelding van je publiek in gang zetten. De kijker, lezer of luisteraar ziet het zo voor zich. Daarom bevatten drie van de elf vakken van het storycanvas acties.
3. Elk publiek een ander verhaal (en storycanvas)
Niet iedereen vindt elk verhaal even boeiend. Richt je daarom niet tot de volledige doelgroep van je organisatie. Verdeel die doelgroep in kleinere groepen en vertel dan aan elke groep een ander verhaal, en maak dus telkens een ander canvas. Ook als je hetzelfde verhaal aan een andere doelgroep vertelt, zal dat er net iets anders uitzien, omdat die andere doelgroep met andere ogen naar je held kijkt.
Geef een reactie