Iedereen met een smartphone kan vandaag video’s maken. Goede video’s maken, met goede storytelling, hoeft niet veel tijd te kosten. Vijf tips om snel tot video’s met een goed verhaal te komen.

Video’s met goede storytelling

Om te beginnen: als we het over goede video’s hebben, dan hebben we het over video’s met een goed verhaal. Storytelling dus. Dat zijn video’s met een spanningsboog, verhalen die je meteen bij het nekvel grijpen en je niet loslaten voor ze zijn afgelopen.

Video smartphone storytelling

1. Doe een interview

Geen snellere manier om goede video’s te maken dan iemand interviewen met een smartphone. Neem plaats voor die persoon, zet je smartphone-camera op de video-stand, en filmen maar!

De hoofdpersoon (over het belang van de hoofdpersoon lees je meer in Duidelijke storytelling: 3 tips) wordt dan tegelijk de verteller. Als interviewer help je de verteller zijn verhaal te doen, door gerichte vragen te stellen (zie hiervoor ook tip 3). De vragen kun je er nadien uitknippen (zie tip 5).

2. Gebruik een statief

Als jij de video alleen maakt, dan is het handig om je smartphone op een statief te bevestigen. Dan ben je als interviewer niet voortdurend met je toestel bezig. En dan kan je ook naast je smartphone plaatsnemen. Zo hoeft de verteller niet naar de smartphone te kijken: dat ziet er net iets professioneler uit. (In deze verhalen merk je hoe ik zelf als interviewer telkens naast de camera zat.)

Welk statief? Wij zijn een grote fan van de Joby Gorillapod. Goedkoop, zeer flexibel (je kunt hem zelfs ergens aan vasthangen!), en ook handig om met je smartphone rond te lopen, voor de opnames van aanvullende beelden. Ik zet het statiefje altijd op de tafel tussen mezelf en de geรฏnterviewde.

3. Bereid je voor met het Story Design Canvas

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor interviews. Je wil niet eerst een uur of langer interview zitten opnemen en dan nadien nog eens uren spenderen om de beste fragmenten te zoeken en knippen.

Om snel een goed verhaal op te zetten kun je het Story Design Canvas van Verhalenmakers gebruiken. Doe voor het eigenlijke interview een voorbereidend gesprek. Schrijf daarbij zoveel mogelijk op. Distilleer nadien uit dat ruwe materiaal het verhaal, met behulp van het Story Design Canvas. Zo heb je bij de start van het eigenlijke interview je verhaal al in je hoofd en kun je gericht vragen stellen.

4. Monteer meteen op je smartphone

Na je opname kun je alles meteen monteren op je smartphone. Dan verlies je geen tijd om alles naar eerst je laptop over te brengen. Bij korte video’s (van 1 tot 2 minuten lang), en na enige oefening, is het doenbaar om alles op het kleine smartphone-scherm te monteren. (Voor langere video’s is een desk- of laptopscherm comfortabeler.)

Voor iPhone-gebruikers is er het gratis iMovie. Op Android-toestellen werken we graag met Kinemaster. De gratis versie bevat al heel wat mogelijkheden, ten minste als je het niet erg vindt dat op je video het Kinemaster-logo te zien is. De betalende versie (zonder Kinemaster-logo) was tot nog goedkoop maar is ineens een pak duurder geworden (vanaf september 2022).

5. Verwijder slechte stukken (en eventueel vragen)

Bij de montage verwijder je uiteraard de slechte fragmenten. Zowel op iMovie als Kinemaster kun je makkelijk knippen in opnames, en slechte stukken weggooien (of stukken van plaats van veranderen). Het werkt heel intuรฏtief allemaal. In onze opleiding is iedereen er in minder dan een uur mee weg.

Je kunt bij de montage ook de vragen wegknippen. Dat gebeurt zeer dikwijls zelfs. Zo hoef je bij de opname geen rekening te houden met de geluidskwaliteit (en precieze formulering) van je vragen.


5 reacties op “Snel goede video’s maken met je smartphone?”

  1. Arvid Verreth avatar
    Arvid Verreth

    Top-tips!

    Als alternatief voor de betaalversie van Kinemaster is er het nog betere en goedkopere Lumafusion. Te gebruiken op Iphone en Ipad met heel wat meer mogelijkheden dan Kinemaster.

    1. Rudy Pieters avatar

      Dank je voor de extra tip, Arvid. Kinemaster is ondertussen een pak duurder geworden. Dus alternatieven zijn zeer welkom. Voor Apple had je sowieso iMovie. Maar nu dus ook Lumafusion. Is er een goed alternatief voor Android?

      1. Arvid Verreth avatar
        Arvid Verreth

        Voor Android ken ik niet meteen alternatieven. Al is CapCut ook wel een heel toegankelijke om snel te monteren op smartphone.

  2. Marc Vandenbrande avatar

    LumaFusion is ook beschikbaar op Android en iOS.
    Kostprijs: Android: 28 EUR, iOS: 35 EUR
    (eenmalig, dus geen abonnementformule)

    1. Rudy Pieters avatar

      Bedankt voor de tip, Marc.
      Al gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *