Heel wat organisaties in Vlaanderen zijn al met podcast bezig. Welke podcasts kunnen andere organisaties inspireren? Podcast- en Verhalenmaker Sara Logghe geeft ons drie tips.

tips over podcast van Sara Logghe

Podcastmaker Sara Logghe

Podcastmaker Sara Logghe host al sinds 2016, samen met Trees Accou, de aanstekelijke literaire podcast Bende van het Boek. Ze is ook gastprofessor aan het postgraduaat podcasting van de Arteveldehogeschool (Gent) en podcastproducer bij House of Media.

Daarnaast helpt ze met Alles Podcast individuen en organisaties hun eigen podcast te maken. Dat doet ze ook via Verhalenmakers, waar ze opleidingen geeft. Ze rondde net een vierdaagse opleiding af voor medewerkers van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. In november geeft ze opnieuw de open opleiding Zelf een podcast maken bij Verhalenmakers.

Naar aanleiding van de Internationale Podcastdag (30 september) vroegen we haar naar drie podcasts die andere organisaties kunnen inspireren.

Tip 1 van Sara Logghe: Erfgoedmysteries

Waarover gaat deze podcast?

In Erfgoedmysteries, een podcast van Intercommunale Leiedal en Erfgoed Zuidwest, gaat schrijfster Marieke De Marรฉ elke aflevering met een microfoon รฉn een stuk taart naar een bijzondere plek in Zuid-West-Vlaanderen. Het levert telkens een mooi erfgoedverhaal op.

In de eerste aflevering – die draagt de intrigerende titel Hoe komt de 5-jarige Emma aan schoenmaat 168? – gaat ze bijvoorbeeld naar het Kortrijkse atelier Bolwerk. Daar ontmoet ze reus Emma, aanleiding om het over de reuzencultuur in Vlaanderen te hebben.

Wat kunnen organisaties van deze podcast leren?

“Op een ongelooflijk gezellige manier brengt ze een stukje erfgoed uit Zuid-West-Vlaanderen tot bij de luisteraar”, zegt Sara Logghe. “Technisch is het misschien niet helemaal okรฉ, maar qua storytelling, gebruik van geluid en beschrijving van de scรจnes is het uitstekend gedaan.

“Erfgoedmysteries toont ook aan dat een studiopodcast niet het ideaal moet zijn, maar dat opnemen op locatie zeker een meerwaarde kan zijn.”

Tip 2 van Sara Logghe: Wat je nog niet wist over …

Waarover gaat deze podcast?

Wat je nog niet wist over … is een podcast van de Leef, het magazine van de mutualiteit CM, over onze gezondheid. Medewerkster Stefanie gaat er langs bij Bekende Vlamingen (onder meer Clara Cleymans, Lize Spit en Dominique Van Malder) om aan te tonen dat iedereen worstelt, valt en weer opstaat.

Wat kunnen organisaties van deze podcast leren?

“Wat je nog niet wist over … is vooral interessant omdat Stefanie echt een medewerker is van CM en dus niet het allermooist praat of intoneert. Ze is een echte persoon van vlees en bloed en stelt vragen die iedereen wil horen.

“De podcast heeft ook een goeie en heldere intro. En ook dit is qua storytelling een mooi voorbeeld voor andere organisaties.”

Tip 3 van Sara Logghe: Hypertensiepodcast

Waarover gaat deze podcast?

Sara Logghe maakt (met Alles Podcast) ook zelf podcasts in opdracht van organisaties. Hypertensiepodcast maakte ze in opdracht van Servier in samenwerking met de Belgische Hypertensie Vereniging. Het is de eerste aflevering van een nieuwe reeks over medische aandoeningen en hoe je die bespreekbaar kan maken.

Wat kunnen organisaties van deze podcast leren?

“Hypertensiepodcast is vooral interessant omdat het een relatief droge materie is die je op een leuke manier kan brengen”, zegt Sara Logghe. “De host gaat op consultatie en neemt je letterlijk mee in het UZ Gent. Ook interessant is hoe geluiden hier werden verwerkt, van de tram, de lift, de bloeddrukmeter …” 

In Zelf een podcast maken van Verhalenmakers leert Sara Logghe in รฉรฉn dag hoe je zelf een podcast kunt voorbereiden, opnemen, monteren en publiceren. De volgende opleiding vindt plaats op 25 mei 2023 in Bedrijvencentrum De Punt in Gent.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *